Ik word verdacht van fraude

Help! Ik word verdacht van fraude

Iedere student heeft recht op een eerlijke verdediging

Als je wordt verdacht van fraude of plagiaat kan dat een grote impact op je hebben, zeker als je onschuldig bent.

De examencommissie zal je uitnodigen voor een hoorgesprek waarin je uitleg mag geven over de beschuldiging. Het is belangrijk dat je jezelf goed voorbereidt op dit gesprek. Alles wat je zegt kan immers tegen je worden gebruikt. De examencommissie moet je namelijk niet voor niets op je zwijgrecht wijzen. Van Vliet ELS raad je aan om contact te zoeken als je wordt beschuldigd van fraude.

De gevolgen kunnen immers heel groot zijn: uitsluiting van tentamens voor meerdere maanden of zelfs uitschrijving van de opleiding. Als de examencommissie besluit om je een sanctie te geven vanwege fraude of plagiaat, kan je daartegen in beroep gaan. Dit is vaak het moment dat studenten bij Van Vliet ELS komen. Het is namelijk belangrijk dat in het beroepschrift de juiste argumenten worden opgeschreven.

Om je een beter beeld te schetsen van de procedure wordt deze hieronder in vijf stappen uitgelegd. Het is goed om te weten dat Van Vliet ELS je in al deze vijf stappen en op elk gewenst moment kan bijstaan.

De stappen naar jouw recht

Hoe helpen wij jou wanneer je word verdacht van fraude?

FASE 1: Het gesprek met de examencomissie

Het kan gebeuren dat je ineens een bericht krijgt van de examencommissie dat je wordt verdacht van fraude, plagiaat of een onregelmatigheid. Je krijgt dan een uitnodiging om op gesprek te komen.

De examencommissie wijst studenten vaak niet op hun zwijgrecht, waardoor je als student vaak veel meer informatie geeft dan dat goed voor jou is. Hierom laten veel studenten zicht tijdens dit gesprek bijstaan door Van Vliet ELS.

FASE 2: Beroep instellen CBE/COBEX

Na afloop van het hoorgesprek gaat de examencommissie vergaderen en bepaalt zij of je een sanctie krijgt. Vaak is dat het geval en mag je een lange periode geen onderwijs meer volgen of tentamens afleggen. Dat heeft vaak grote gevolgen voor de student en vaak is dit zelfs onterecht.
Van Vliet ELS kan dan namens jou een beroepschrift indienen. Dat is een juridische brief waarin de argumenten staan waarom je het niet eens bent met de beslissing.
Wij stellen deze brief op en sturen deze naar het College van Beroep voor de Examens (CBE). In het CBE zitten drie of vijf leden die onafhankelijk naar jouw zaak gaan kijken.

FASE 3: Bijstaan minnelijke schikkingsgesprek

Voordat het CBE de zaak in behandeling neemt, zal je samen met ons worden uitgenodigd voor het minnelijke schikkingsgesprek.

Dit gesprek vindt plaats met degene die het besluit heeft genomen en is erop gericht om te kijken of we elkaar tegemoet kunnen komen. Vaak is dat niet het geval en zal de procedure bij het CBE in gang worden gezet.

FASE 4: De zitting bij het CBE

Het CBE plant een zittingsdatum waarop het beroepschrift en het besluit van de examencommissie behandeld gaan worden, dat heet de zitting. Voorafgaand aan de zitting zal het CBE het zogeheten 'verweerschrift' van de examencommissie vragen. Dit is een brief van de examencommissie waarin ze hun besluit nog eens nader toelichten. Deze wordt ook naar jou toegestuurd en bevat extra argumenten van de examencommissie. Ook zal zij een poging doen om de argumenten in jouw brief te ontkrachten. Op de zitting zal Van Vliet ELS namens jou een pleidooi houden en het CBE proberen te overtuigen om in jouw voordeel te beslissen. Na afloop van de zitting volgt een schriftelijke uitspraak.

FASE 5: Eventueel in hoger beroep

Als je een uitspraak hebt ontvangen, kan het zo zijn dat de examencommissie in het gelijk wordt gesteld. Jouw beroep zal dan 'ongegrond' worden verklaard. Het kan ook zo zijn dat je, maar voor een deel gelijk krijgt. Dan is je beroep 'gedeeltelijk gegrond'. Het is goed voor te stellen dat je het hiermee oneens bent, helemaal als je onschuldig bent. In dat geval kan je in 'hoger beroep' bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Dit is de laatste instantie waar je heen kan gaan. Het CBHO is gevestigd in Den Haag en is onderdeel van de Raad van State (de hoogste bestuursrechter van Nederland). Het CBHO bestaat uit één of drie rechters die wederom naar jouw zaak gaan kijken. Indien je naar het CBHO zou willen gaan is het absoluut aan te raden om je te laten bijstaan Van Vliet ELS.

0 +
Geholpen studenten
0 %
Succesvolle zaken
0
Sinds
figure-of-justice-holding-the-scales-of-justice.jpg
Reviews

Wat de studenten over ons zegggen

    "Ik werd vals beschuldigd van plagiaat en mocht een half jaar geen toetsen meer maken. Het was voor mij een emotionele rollercoaster. Ik wist niet wat ik moest doen, als laatste hoop zocht ik contact met Van Vliet ELS. Ik sta echt versteld van het goede werk dat ze hebben geleverd. Uiteindelijk ben ik tegen alle verwachtingen in vrijgesproken. Ik ben Casper en zijn team heel dankbaar!!"

    Anne

    - Student UvA

      "Totaal onverwacht kreeg ik een negatief studieadvies. Ik had persoonlijke omstandigheden, maar de examencommissie wilde niet luisteren. Toen ik Van Vliet ELS inschakelde kreeg ik ineens weer vertrouwen. Het was een spannende zitting, maar de uitspraak van het CBE was dat ik mocht blijven op de opleiding!!!"

      Justin

      - Student Hogeschool Rotterdam

      Laat ons jou helpen!